House With Four Roofs
A young family approached us with a task to design a comfortable house within a green suburb of Riga. The challenge of the project was to transform the peculiarity of an L-shaped plot into a spatial quality.

gaiss-four-roofs-06-photo-reinis-hofmanis-2880px
gaiss-four-roofs-05-photo-reinis-hofmanis-2880px-S
gaiss-four-roofs-01-photo-reinis-hofmanis-2880px

A narrow part of the green parcel is connected to the adjoining street. To maximize land efficiency a section of the house is positioned on this stretch while forming a focus towards the garden in the wider area on the back.

A narrow part of the green parcel is connected to the adjoining street. To maximize land efficiency a section of the house is positioned on this stretch while forming a focus towards the garden in the wider area on the back.

A narrow part of the green parcel is connected to the adjoining street. To maximize land efficiency a section of the house is positioned on this stretch while forming a focus towards the garden in the wider area on the back.

gaiss-four-roofs-03-photo-reinis-hofmanis-2880px
gaiss-four-roofs-22-diagram-s

The character of the surrounding residential area is reflected in the use of the pitch roof construction. The traditional model is however reinterpreted - 4 blocks with pitches in various angles are configured to match the L shape of the plan.

The character of the surrounding residential area is reflected in the use of the pitch roof construction. The traditional model is however reinterpreted - 4 blocks with pitches in various angles are configured to match the L shape of the plan.

The character of the surrounding residential area is reflected in the use of the pitch roof construction. The traditional model is however reinterpreted - 4 blocks with pitches in various angles are configured to match the L shape of the plan.

The character of the surrounding residential area is reflected in the use of the pitch roof construction. The traditional model is however reinterpreted - 4 blocks with pitches in various angles are configured to match the L shape of the plan.

gaiss-four-roofs-08-photo-reinis-hofmanis-2880px
gaiss-four-roofs-07-photo-reinis-hofmanis-2880px
gaiss-four-roofs-12-photo-reinis-hofmanis-2880px
gaiss-four-roofs-13-photo-reinis-hofmanis-2880px

The house can be experienced as a journey from the public space of the street towards the private garden in the back. A covered passageway runs along an unheated garage and creates sheltered access to the house. This path continues further inside the house through a wardrobe area and past two bedrooms. The end of this axis is marked by a generous living area with an open kitchen.

The house can be experienced as a journey from the public space of the street towards the private garden in the back. A covered passageway runs along an unheated garage and creates sheltered access to the house. This path continues further inside the house through a wardrobe area and past two bedrooms. The end of this axis is marked by an ample living area with an open kitchen.

The house can be experienced as a journey from the public space of the street towards the private garden in the back. A covered passageway runs along an unheated garage and creates sheltered access to the house. This path continues further inside the house through a wardrobe area and past two bedrooms. The end of this axis is marked by a generous living area with an open kitchen.

gaiss-four-roofs-09-photo-reinis-hofmanis-2880px
gaiss-four-roofs-26-isometric
gaiss-four-roofs-19-photo-reinis-hofmanis-2880px-S
gaiss-four-roofs-18-photo-reinis-hofmanis-2880px
gaiss-four-roofs-17-photo-reinis-hofmanis-2880px
gaiss-four-roofs-16-photo-reinis-hofmanis-2880px
gaiss-four-roofs-20-photo-reinis-hofmanis-2880px
gaiss-four-roofs-21-photo-reinis-hofmanis-2880px
gaiss-four-roofs-14-photo-reinis-hofmanis-2880px

Location: Riga, Latvia
Client: Private
Architect: GAISS
Team: Arnita Melzoba, Kārlis Melzobs, Agnese Mālniece
Year: 2019
Size: 245 m²
Photography: Reinis Hofmanis

Location: Riga, Latvia
Client: Private
Architect: GAISS
Team: Arnita Melzoba, Kārlis Melzobs, Agnese Mālniece
Year: 2019
Size: 245 m²
Photography: Reinis Hofmanis

Location: Riga, Latvia
Client: Private
Architect: GAISS
Team: Arnita Melzoba, Kārlis Melzobs, Agnese Mālniece
Year: 2019
Size: 245 m²
Photography: Reinis Hofmanis